Hlavni

Patříte mezi ty, kdo se nebojí do své stravy pustit trochu divočiny a při skládání jídelníčku se obrátit k původnímu bohatství Země?

Nejen pro vás je náš kurz. Je vhodný také pro ty, kdo by měli rádi svou zahrádku, ale nemají na ni zatím prostor nebo čas a přitom by ocenili čerstvou zeleninu, která nepochází z konvenčních zdrojů supermarketů. Nechce už také svým dětem říkat: "Nestrkej si tu kytičku do pusy, je jedovatá". V neposlední řadě může kurzanty spojovat také neodolatelná myšlenka se “napást” zcela bez práce a zdarma.

Termíny: 7. - 9. dubna, 5. - 7. května. Začátek: pátek v 17:00 hod. Konec: neděle ve 14:00 hod.

Místo konání: Turistická ubytovna ve Skryjích v CHKO Křivoklátsko. Mapa

Cena: 2.800 Kč (zahrnuje kurzovné, ubytování a stravu)  

Lektor: Honza Vopršal. Organizace: Markéta Mikušíková - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

3brslice3jidlo3krvavec142

4cernohlavek

  

 

 

 

 

 

Náplní kurzu je teoretické i praktické seznámení s rostlinami, které běžně rostou kolem nás a málokdo o nich ví, že jsou jedlé. Divoké zeleniny jsou navíc překvapivě chutné, mají bohaté spektrum vitaminů a minerálů, nejsou šlechtěny ani chemicky ošetřovány, rostou bez naší práce a jsou zdarma. Kurz nám pomůže pochopit, že “plevel” není špatný, ba naopak plodiny přímo z divoké přírody jsou prospěšné a našim tělům předávají svou vitalitu. 

5barborka

5jidlo5modra1625vecernice

PRŮBĚH KURZU

Kurz začíná pátečním příjezdem a registrací, která proběhne od 17 do 18 hod. V 18 hod se bude podávat večeře a v 19 hod začne po vzájemném představení první přednáška. Sobotní dopoledne bude intenzivně studijní. Po obědě půjdeme na poznávací a ochutnávací výlet po divokých bylinách v okolí. Před večeří a po ní budeme pokračovat v teorii. V neděli kurz zakončíme po dopolední přednášce obědem. Kdo by měl zájem o osobní konzultaci s Honzou, ať se předem domluví.

1blatouch1chmel1kaprad1pastinak

O LEKTOROVI

Absolvent Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, Honza Vopršal, sice umí překládat z mnoha jazyků a má přehled v různých oborech zejména jazykovědných, nicméně jeho hlavním zájmem je už od malička rostlinná říše. I když jako malý vyrůstal v paneláku v Karlových Varech, jeho rodina měla zahradu, o kterou se zálibou pečoval. Své znalosti z oboru botaniky i pěstitelství tedy rozvíjí již téměř třicet let. Je schopen rozlišovat i mnoho divokých bylin a zelenin, zajímá se o jejich účinky na lidské zdraví. Rád jich používá v kuchyni. Při pěstování nikdy nepoužívá chemické přípravky, vždy hlavně pozoruje přírodní procesy a vlastními pokusy i studiem rozličných knih si nachází cestu k permakulturnímu přístupu k přírodě. V současné době Honza svých znalostí využívá k proměně svého statku ve Vižňově na Broumovsku. 

6buk6denivka6kozibrada6potocnice

 CO SI NEZAPOMENOUT S SEBOU

Psací potřeby, přezůvky, ručník, oblečení vhodné na případnou dobrovolnou ranní rozcvičku v trávě. 

UBYTOVÁNÍ A STRAVA

Ubytováni budete ve čtyřlůžkových pokojích (2 palandy) přímo v turistické chatě asi 1km od Skryj, kde bude kurz probíhat. Pro vaši představu, nejen zde jsou fotky z minulých kurzů. K jídlu budeme podávat pestrou veganskou stravu, něco z raw food, obohacenou o divoké byliny z okolí. 

JAK SE K NÁM DOSTANETE?

Nejen autem, ale do Skryjí jezdí také pravidelně autobus. Před konáním kurzu se lze domluvit na spolujízdě (vzájemné kontakty včas rozešleme). 

Pokud jste právě dostali zvědavou chuť na nějakou divokou dobrotu, tak vězte, že vynikající kostivalový "řízek" může brzy patřit mezi vaše oblíbené rodinné speciality. Navíc kostival je ten neumořitelný plevel s nemožně dlouhým kořenem a chlupatými listy, co vám možná roste za domem :-) "Špenát" nejen z bršlice, pro který nemusíte do obchodu a ani se mu věnovat na zahradě. Rychlé divoké pesto, nebo si jen tak zobnout venku něčeho čerstvého zeleného i jinak barevného. Neváhejte, kurzy se většinou rychle plní.  

REGISTRACE A CENA KURZU 

Cena kurzu zahrnuje kurzovné, skripta s barevným vyobrazením rostlin, ubytování a pestrou stravu. Registraci provádějte zasláním emailu na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

7budka

7jidlo7rdesno