Aby kosa kosila sama ... a váš praděda neměl co dodat Co se na kurzu naučíte
|
Termín: 8. června 2024 (od 10:00 do cca 17:00 hod).
Místo konání: Skryje č. p. 7, okres Rakovník. CHKO Křivoklátsko.
Cena: 2.400 Kč. Cena zahrnuje lektorné, rostlinný oběd a svačinu, zapůjčení potřebného nářadí
Lektor: Dan Mikušík
Hlaste se zasláním emailu na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo volejte 603 881 434
Pro koho je kurz určen
Předpokládáme, že na kurz přijedou ti, kdo se chtějí naučit perfektně připravit jak novou, tak starou kosu. Vhodné pro ženy i muže. Vhodné pro začátečníky i dřívější absolventy, kteří potřebují oživit nebo dotáhnout svou techniku naklepávání. Pro zámečníky i kováře, aby neměli mezery ve vzdělání a nabídce svých služeb. Pro závodníky, kteří chtějí mít jistotu, že vybavení nebude brzdou jejich výkonu.
Jak bude kurz probíhat
Sejdeme se v 10 hod a po vzájemmém představení a přednesení svých očekávání se pustíme nejdříve do trochy teorie. Po obědě se již vrhnete do naklepávání, popř. restaurování svých kos. Výuka probíhá v zastřešeném průjezdu a tak se nemusíme obávat deště ani prudkého slunce. Bude zde k dispozici potřebné nářadí k naklepávání, včetně kozlíků. Budeme odrezovat, brousit, klepat, obtahovat a sdílet. Přineste si vlastní kosu pro nácvik naklepávání, nebo si můžete u nás koupit kosu novou a učit se na ní.
Přehled probíraných témat
- naklepávání kladivem na ostré babce a v případě zájmu i na naklepávači
- úvod do broušení ocelových nástrojů
- zrnitost brusiva
- geometrie fazet
- postup broušení
- broušení versus naklepávání
- geometrie ostří pro různé druhy porostu
- popis, příprava a údržba nástrojů pro naklepávání Veškeré vybavení u nás bude možné nakoupit během kurzu. Není nutné přijet s vybavením. Naopak doporučujeme si vybavení pořídit až potom, co zde získáte potřebné informace. Výjimkou je starší kosa, kterou využijete na nácvik naklepávání, pokud si netroufnete poprvé naklepávát kosu novou.
- babka a kladivo
- přizpůsobení tvaru pro různé účely
- kozlík a ergonomie naklepávání
- postup při restaurování staré kosy
- příprava a naklepávání nové kosy
- vytahování ostří
- naklepávání "do nuly" - aby se ostří vlnilo nad nehtem
- obtahování kosy brouskem
Pokud tento kurz není to, co přesně hledáte, zvažte ještě jiné na podobné téma: