Termíny kurzů pro sezónu 2019

Pro více informací a přihlášky pište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Těšíme se na vás!

Od Do Název kurzu
9. února   Péče o ovocné stromy
4. dubna 7. dubna Výroba nádrže na dešťovku z ferrobetonu
26. dubna 28. dubna Vaření na jaře
8. května  12. května  Tesařina z kulatiny
18. května  Naklepávání
24. května  26. května  Kosení a naklepávání
31. května 2. června Kosení a naklepávání
8. června 9. června Broušení
14. června 16. června Vaření v létě
19. června 23. června Tesařina z kulatiny
13. července   Jak na domácí fermentaci zeleniny
19. července 21. července Kosení a naklepávání
25. července 28. července Základy práce se dřevem a výroba anglického dědka
6. září 8. září Vyřezávání dřevěné lžíce, broušení nástrojů
14. září 15. zaří Terra preta
20. září 22. září Vaření na podzim
22. listopadu 24. listopadu Vánoční a silvestrovské menu
Zima 2019 - 2020 Vitalita

null

kolaz lzickaVyrobíte si dřevěnou lžíci, naučíte se brousit a odnesete si řezbářskou sekyru. Nebudeme se snažit vyrobit toho rychle co nejvíc, ale zaměříme se na proces a kvalitu. Zklidnění a pohroužení se do práce vám přinese mnohem větší pochopení materiálu. Umožní vám zažívat stav plynutí, který člověku přináší déle trvající pocit spokojenosti a naplnění. Na lžíci, která je na výrobu poměrně složitá, získáte znalosti a dovednosti pro výrobu mnoha jiných řezbářských výrobků.

Řezbářská sekyra je nástroj, který se používá tradičně na začátku skoro každého řezbářského díla. Budete překvapeni, jak je užitečná i při tak malém výrobku, jakým bývá lžíce. Vy si ji sami vyrobíte z obyčejné malé sekyry radikální úpravou ostří. Získáte tím nástroj s úplně jinými možnostmi, než mají běžné sekyry. Dále budete pro dokončovací práce používat řezbářský nůž a lžičkovník.

V roce 2018 jsme poprvé zkombinovali broušení s vyřezáváním a osvědčilo se to. Při řezbářských pracích je často potřeba doostřovat své nástroje, aby byly řezy hladké, bezpečné a aby některé úkony vůbec šly provést. Řezbařina je radost, ale jen pokud máte ostré nástroje. K broušení budeme používat tradiční techniky za použití kamenných bloků, ale také ekonomické techniky za použití vlastních brusných přípravků v kombinaci s brusnou pastou nebo smirkovým papírem.

FBrano

     3x větší úroda ze stejné plochy

     Bez každoroční potřeby dohnojování

     Minimální nároky na pletí

     Minimální nároky na zalévání

     Přirozeně bez chemie

 

ObalovanePampelisky

Naučte se připravovat chutná veganská jídla z převážně místních sezónních průmyslově neupravovaných potravin. 

Jaro: 26. - 28. dubna 2019

Léto: 14. - 16. června 2019 

Podzim: 20. - 22. září 2019 - POSLEDNÍ VOLNÉ MÍSTO

Zima: 23. - 24. listopadu 2019

začátek vždy pátek v 18:00, konec v neděli po obědě, v listopadu začneme až v sobotu v 10:00 hod

Lektor: Markéta Mikušíková

Cena:  2200 Kč zahrnuje kurzovné, plnou penzi (od páteční večeře do nedělního oběda), vzorky na ochutnání s sebou; tištěné recepty, návody a doporučení; ubytování ve vlastním spacáku


Lektor Aleš LindovskýHodně sedíme, koukáme do obrazovek, konzumujeme umělotiny a celkově degenerujeme. Proud většinové společnosti je silný. My z něho ale můžeme vyplout a s nadhledem si vybírat jen to, co opravdu zvyšuje kvalitu našeho života. Můžeme jíst nabíjející jídla a cvičit tak akorát, aby naše těla zůstávala dlouhodobě silná, odolná, pružná a krásná. To se brzy projeví i vyšší mírou životní energie - vitality.

Kurz Vitality je jedním ze série kurzů Integrální životní praxe. Cílem je, abychom byli veselejší, prospěšnější pro své okolí, celkově spokojení a šťastní. Abychom v rámci svých možností žili naplňující život. Vědomým přístupem dochází ke změnám mnohem rychleji. Iintegrální (ucelený) přístup maximálně využívá výhod informační doby. Čerpá z mnoha zdrojů, vybírá to, co funguje a zahazuje to, co je přežité.

Kurz Vitality je tu pro ty, kteří jsou připraveni udělat ve svém životě změny. Kteří vědí, že změna je nutná. Kteří potřebují získat motivaci, směr a nejmodernější informace, aby s minimálním úsilím získali maximum vitality do života. Budete potřebovat otevřenou mysl. Některé informace člověk nerad slyší...

1

Přijeďte se k nám naučit, jak šetrně pečovat o ovocný sad. K dispozici tu máme výborný tréninkový areál mladého zanedbaného sadu, na kterém je možné ukázat širokou škálu chyb a prakticky provést kroky vedoucí k nápravě. Lektorem je zkušený ovocnář Petr Bulant, jehož přístup je nám velice blízký. Petr přistupuje ke stromům s citem. Podporuje u stromů tvorbu krásné přirozeně vypadající koruny. Zároveň umí výborně zdůvodnit dlouhodobý přínos šetrného řezu. Kurz bude vyhovovat i ženám, které jsou často při interakci s přírodou empatičtější než muži :-)

Termín: 

Termíny pro rok 2020 budou vypsány během prosince 2019. Zadejte svůj email pro odběr novinek od nás a dostanete upozornění, až kurzy vypíšeme.

(zahájení v 10:00, předpokládaný konec v 17:00)

Místo konání: Skryje č. p. 7, okres Rakovník

Cena: 1000 Kč

Lektor: Petr Bulant 

Hlaste se emailem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

IMG 20181216 142010r"O pěstování všeho možného se zajímám od dětství. Postupně mě čím dál víc přitahovaly ovocné stromy, a tak jsem se od malé zahrádky přes větší zahrádku dostal až k současnému stavu, kdy mám více než tři hektary ovocných sadů. Vzhledem k tomu že se o ně starám prakticky sám, a že to není moje hlavní práce, ale mám to stále víceméně jako hobby, tak to ani nejde jinak než že se snažím stromy řezat co nejméně, citlivě, tak abych do vývoje stromu zasahoval co nejméně, abych zbytečnými zásahy nezpůsobil potřebu dalších zásahů. Nicméně, nejsem příznivcem absolutního nezasahování, domnívám se že šetrná péče o stromy výrazně prodlužuje jejich životnost a zlepšuje kvalitu vypěstovaného ovoce, a že zejména výchovný řez mladých stromků v prvních letech po výsadbě je velmi důležitý.

Obraz010Formálně nemám žádné arboristické ani ovocnářské vzdělání, povoláním jsem geofyzik. K lektorování tohoto semináře jsem se dostal tak, že jsme se s Danem bavili o jeho sadech, Dan si mírně posteskl že nemá na údržbu stromů čas, a já ho začal přesvědčovat, že to zas tolik času nebude, že se na jeho stromy můžeme společně podívat. To byl tedy můj první seminář o řezu, trval asi dvě hodiny. Všem zúčastněným se to líbilo a nabídl mi uspořádání semináře pro veřejnost.

Předběžný plán semináře je začít uvnitř, říci si něco o ovocných stromech obecně, o důvodech proč řezat, o druzích řezu, a o konkrétních způsobech a termínech řezu. Následně bychom šli do sadu a ukázali si řez v praxi. Vše bude ovšem záležet na počasí, které bude mít v únoru na průběh semináře asi hlavní vliv. Seminář bude zaměřený hlavně na pěstování jabloní, ale můžeme se okrajově dotknout i dalších ovocných druhů. Pro účast na semináři nepotřebujete žádné nářadí, vše bude k dispozici." 

FBrano

Až se naučíte dobře připravit svou kosu (to železné), seřídit kosiště a rozpohybovat své tělo do ladných pohybů, nebudete již chtít naslouchat vibracím motorové sekačky, zažívat připoutanost k matrixu elektrické či ropné sítě. S mixováním brouků bude také konec. S kosou můžete bez rámusu udržovat louku, sad i klasický trávník kolem domu. Ten se vám po čase odmění svou pestrostí a vitalitou.

Termíny pro rok 2020 budou vypsány během prosince 2019. Zadejte svůj email pro odběr novinek a dostanete upozornění, až kurzy vypíšeme.

1

  Aby kosa kosila sama

... a váš praděda neměl co dodat

 

Co se na kurzu naučíte

- naklepat ostří kosy tak, aby se vlnilo nad nehtem

- naklepávat pro různé druhy porostu - od náletových dřevin po jemnou trávu

- zrestaurovat starou kosu

- připravit novou kosu

brouseni hrubeNabruste si svoje nože, nůžky, sekyry, dláta, hoblíky. Doma si na to čas málokdo udělá a u nás na to bude prostor. Novíc se dozvíte, jak na to a budete mít přístup k potřebnému vybavení, které si zde budete moci i zakoupit.

Ostrost nástroje je nutností pro kvalitní a příjemnou práci. Povíme si i trochu teorie. Díky tomu porozumíte různým úhlům a tvarům fazet. Budete vědět, jaké ostří se hodí pro jaký typ práce. Popíšeme si různé metody broušení s použitím různých brusných nástrojů a pomůcek.

Termín: 

Termíny pro rok 2020 budou vypsány během prosince 2019. Zadejte svůj email pro odběr novinek a dostanete upozornění, až kurzy vypíšeme.

(začátek v sobotu v 10:00, zakončení v neděli obědem)

Cena: 2.580 Kč. Zahrnuje lektorné, zapůjčení brusiva a přípravků a pestrou veganskou stravu (1x snídaně, 2x oběd, svačina, 1x večeře)

IMG 0970

Uvažujete o stavbě malého domku, přístřešku, dílny, letní kuchyně, zahradní pergoly nebo garáže? Naučte se, jak se to dá dělat i z přirozeně rostlého dřeva poctivou řemeslnou technikou. Nebo si prostě přijďte jen tak zatesat a vyzkoušet si toto krásné řemeslo ve společnosti mužů.

Termíny:

Termíny pro rok 2020 budou vypsány během prosince 2019. Zadejte svůj email pro odběr novinek od nás a dostanete upozornění, až kurzy vypíšeme.

Místo konání: Skryje č. p. 7, okres Rakovník

Cena: 5.500 Kč včetně pestrého veganského jídla (4x snídaně, 4x oběd, 4x svačina, 4x večeře, pití)

Lektor: Dan Mikušík.