Termíny kurzů pro sezónu 2019

Pro více informací a přihlášky pište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Těšíme se na vás!

Od Do Název kurzu
24. května 26. května Kosení a naklepávání
31. května 2. června Kosení a naklepávání
8. června 9. června Broušení
14. června 16. června Vaření v létě
19. června 23. června Tesařina z kulatiny
4. července 7. července Vitalita
13. července   Jak na domácí fermentaci zeleniny
25. července  28. července Základy práce se dřevem a výroba anglického dědka
6. září 8. září Vyřezávání dřevěné lžíce, broušení nástrojů
20. září 22. září Vaření na podzim
22. listopadu 24. listopadu Vánoční a silvestrovské menu

null

IMG 0970

Uvažujete o stavbě malého domku, přístřešku, dílny, letní kuchyně, zahradní pergoly nebo garáže? Naučte se, jak se to dá dělat i z přirozeně rostlého dřeva poctivou řemeslnou technikou. Nebo si prostě přijďte jen tak zatesat a vyzkoušet si toto krásné řemeslo ve společnosti mužů.

Termíny:

8. - 12. května 2019

19. - 23. června 2019

Místo konání: Skryje č. p. 7, okres Rakovník

Cena: 5.500 Kč včetně pestrého veganského jídla (4x snídaně, 4x oběd, 4x svačina, 4x večeře, pití)

Lektor: Dan Mikušík. 

1

  Aby kosa kosila sama

... a váš praděda neměl co dodat

 

Co se na kurzu naučíte

- naklepat ostří kosy tak, aby se vlnilo nad nehtem

- naklepávat pro různé druhy porostu - od náletových dřevin po jemnou trávu

- zrestaurovat starou kosu

- připravit novou kosu

FBrano

Až se naučíte dobře připravit svou kosu (to železné), seřídit kosiště a rozpohybovat své tělo do ladných pohybů, nebudete již chtít naslouchat vibracím motorové sekačky, zažívat připoutanost k matrixu elektrické či ropné sítě. S mixováním brouků bude také konec. S kosou můžete bez rámusu udržovat louku, sad i klasický trávník kolem domu. Ten se vám po čase odmění svou pestrostí a vitalitou.

24. - 26. května 2019

31. května - 2. června 2019

1O kvalitách fermentace slyšíme v poslední době ze všech stran. Pickles (kvášo, fermentovanou zeleninu) u nás celoročně připravujeme už 13 let a tak její výhody pro náš organismus můžeme jen potvrdit. Je zásobárnou vitamínů, antioxidantů, enzymů, podporuje trávení, pomáhá při odkyselení organismu, dává nám chuť a energii do života, navíc je chutná a dovede i jinak nevýrazné jídlo oživit.

Nám v začátcích velmi pomohla praktická ukázka. Začít s pickles je podobné jako začátky pečení vlastního domácího kváskového chleba. Teoretický návod se zdá být zdlouhavý, složitý a nesrozumitelný. Když však uvidíte postup na vlastní oči, sáhnete si na hustotu a konzistenci, přestanete se obávat a do pečení se s odhodláním pustíte. 10055

Na našem jednodenním kurzu vás nastartujeme, zbavíme obav, doporučíme směr a dál už pojedete sami. Dá se říci, že fermentování je jistý druh posedlosti :-) Jakmile proces jednou vyzkoušíte, zeleninu ochutnáte, jste v tom až po uši. Na kurzu si povíme o různých typech přípravy pickles, důvodech proč zeleninu doma připravovat. Především si ale celý postup společně prakticky vyzkoušíme a svůj zárodek si odvezete k "dopečení" domů. 

4Cena 900 Kč zahrnuje kurzovné včetně vzorku s sebou, společný veganský oběd zpestřený několika druhy již uzrálé fermentované zeleniny. S sebou oblíbený nůž, případně škrabku.

Lektor: Markéta Mikušíková

Termín: 13. července 2019

Začneme v 10 hod a rozloučíme se kolem 17:00 hod.

Hlásit se můžete u Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

ObalovanePampelisky

Naučte se připravovat chutná veganská jídla z převážně místních sezónních průmyslově neupravovaných potravin. 

Jaro: 26. - 28. dubna 2019

Léto: 14. - 16. června 2019 - KURZ NAPLNĚN

Podzim: 20. - 22. září 2019

Zima: 22. - 24. listopadu 2019

začátek vždy pátek v 18:00, konec v neděli po obědě

Lektor: Markéta Mikušíková

Cena:  2200 Kč zahrnuje kurzovné, plnou penzi (od páteční večeře do nedělního oběda), vzorky na ochutnání s sebou; tištěné recepty, návody a doporučení; ubytování ve vlastním spacáku

brouseni hrubeNabruste si svoje nože, nůžky, sekyry, dláta, hoblíky. Doma si na to čas málokdo udělá a u nás na to bude prostor. Novíc se dozvíte, jak na to a budete mít přístup k potřebnému vybavení, které si zde budete moci i zakoupit.

Ostrost nástroje je nutností pro kvalitní a příjemnou práci. Povíme si i trochu teorie. Díky tomu porozumíte různým úhlům a tvarům fazet. Budete vědět, jaké ostří se hodí pro jaký typ práce. Popíšeme si různé metody broušení s použitím různých brusných nástrojů a pomůcek.

Termín: 8. - 9. června 2019 (začátek v sobotu v 10:00, zakončení v neděli obědem)

Cena: 2.580 Kč. Zahrnuje lektorné, zapůjčení brusiva a přípravků a pestrou veganskou stravu (1x snídaně, 2x oběd, svačina, 1x večeře)


Lektor Aleš LindovskýHodně sedíme, koukáme do obrazovek, konzumujeme umělotiny a celkově degenerujeme. Proud většinové společnosti je silný. My z něho ale můžeme vyplout a s nadhledem si vybírat jen to, co opravdu zvyšuje kvalitu našeho života. Můžeme jíst nabíjející jídla a cvičit tak akorát, aby naše těla zůstávala dlouhodobě silná, odolná, pružná a krásná. To se brzy projeví i vyšší mírou životní energie - vitality.

Kurz Vitality je jedním ze série kurzů Integrální životní praxe. Cílem je, abychom byli veselejší, prospěšnější pro své okolí, celkově spokojení a šťastní. Abychom v rámci svých možností žili naplňující život. Vědomým přístupem dochází ke změnám mnohem rychleji. Iintegrální (ucelený) přístup maximálně využívá výhod informační doby. Čerpá z mnoha zdrojů, vybírá to, co funguje a zahazuje to, co je přežité.

Kurz Vitality je tu pro ty, kteří jsou připraveni udělat ve svém životě změny. Kteří vědí, že změna je nutná. Kteří potřebují získat motivaci, směr a nejmodernější informace, aby s minimálním úsilím získali maximum vitality do života. Budete potřebovat otevřenou mysl. Některé informace člověk nerad slyší...

dedek anglicky smallVyrobte si nožní svěrák zvaný "dědek", který se hodí na každém hospodářství i v přírodní dílně. Sundavání kůry, tvarování nohou, kolíků, topůrek - to vše se nejlépe dělá na dědkovi. Vyrobit dědka bez dědka není jednoduché :-) Kromě dědka budeme používat jednoduché, běžně dostupné nářadí, jako jsou pila, hoblík, dláto, poříz, kolovrátek a možná dojde i na vrtačku :-) Povíme si základy o struktuře a vlastnostech dřeva, které jsou potřebné pro práci s ním. Obejdeme se bez hřebíků a vrutů. Budeme tvořit pro radost z procesu tvoření. Výsledkem bude Váš pomocník pro další tvoření.

kolaz lzickaVyrobíte si dřevěnou lžíci, naučíte se brousit a odnesete si řezbářskou sekyru. Nebudeme se snažit vyrobit toho rychle co nejvíc, ale zaměříme se na proces a kvalitu. Zklidnění a pohroužení se do práce vám přinese mnohem větší pochopení materiálu. Umožní vám zažívat stav plynutí, který člověku přináší déle trvající pocit spokojenosti a naplnění. Na lžíci, která je na výrobu poměrně složitá, získáte znalosti a dovednosti pro výrobu mnoha jiných řezbářských výrobků.

Řezbářská sekyra je nástroj, který se používá tradičně na začátku skoro každého řezbářského díla. Budete překvapeni, jak je užitečná i při tak malém výrobku, jakým bývá lžíce. Vy si ji sami vyrobíte z obyčejné malé sekyry radikální úpravou ostří. Získáte tím nástroj s úplně jinými možnostmi, než mají běžné sekyry. Dále budete pro dokončovací práce používat řezbářský nůž a lžičkovník.

V roce 2018 jsme poprvé zkombinovali broušení s vyřezáváním a osvědčilo se to. Při řezbářských pracích je často potřeba doostřovat své nástroje, aby byly řezy hladké, bezpečné a aby některé úkony vůbec šly provést. Řezbařina je radost, ale jen pokud máte ostré nástroje. K broušení budeme používat tradiční techniky za použití kamenných bloků, ale také ekonomické techniky za použití vlastních brusných přípravků v kombinaci s brusnou pastou nebo smirkovým papírem.