Prakticky, efektivně, z rostlinných zdrojů - pro vitalitu, udržitelnost a soběstačnost. Hlavní důraz bude kladen na postup přípravy a složení pro naše zdraví, menší na dochucování 😉

 

Termín: (začátek v pátek v 18:00, konec v neděli po obědě)

Cena:  2.200 Kč zahrnuje kurzovné a plnou penzi (od páteční večeře do nedělního oběda)

Lektor: Dan Mikušík

Hlásit se můžete zasláním emailu na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pokud vám nevyhovuje termín, napište, a až se sejdou 4 zájemci, na termínu se dohodneme.

 

To, co se běžně v naší společnosti jí, nemá s kvalitní výživou moc společného. Když někomu řeknu, že nejím maso, mléčné výrobky, nic co obsahuje cukr, téměř žádnou bílou mouku, polotovary ani jiné průmyslově zpracované potraviny, zeptají se: "Co tedy vlastně jíš?" Troufám si říci, že mnohem pestřejší stravu, která mi poskytuje spoustu energie do života a díky které jsem se zbavil mnoha zdravotních obtíží. Navíc je mnohem šetrnější k životnímu prostředí a nefinancuje týrání zvířat. Povznáší úroveň vědomí na rozdíl od směrů, které člověka vrací do paleolitu (i paleo může krátkodobě prospívat fyzickému zdraví).

Během kurzu se mimo jiné naučíte, jak správně připravit obilniny, luštěniny a zeleninu, aby byly dobře stravitelné. Jak připravit kvašenou zeleninu - zdroj enzymů a vitamínů. Jak poskládat jednotlivé ingredience, aby bylo jídlo vyvážené. Zmíním se i o rozdílech při vaření (i nevaření) v různých ročních obdobích a pro různý životní styl (stres, sport, uvolnění). Naučíme se připravit seitan - zdroj bílkoviny.

Markéta učí vařit ženy, tak jsem chtěl, aby muži nebyli ochuzeni. Je dobré, když si i muž umí sám připravit jídlo, aby nebyl na ženě závislý. Tento kurz je určen pro muže i pro ženy. Já používám víc levou mozkovou hemisféru. Přemýšlím o stravitelnosti, poměru kalorií z jednotlivých živin a vůbec o vyváženosti živin. Nechci přípravou trávit čas, ale jelikož kvalitní jídlo se koupit nikde nedá, je to nutnost umět si ho připravit. Já se považuji víc za "výživáře", Markéta je zase výborná kuchařka zdravé stravy.

Na kurzu si vysvětlíme základní principy, pravidla a postupy. Když si je osvojíte, budete schopní připravit nekonečné množství kombinací pokrmů, které nemají žádné jméno. Kreativitě se meze nekladou, ale na kurzu budu volit minimalistický přístup, abyste si odnesli to podstatné pro zdravý životní styl.