ObalovanePampelisky

Naučte se připravovat chutná rostlinná jídla z převážně místních sezónních surovin bez obav, že by někomu nechutnala. Příprava jídla není pouze o obstarání ingrediencí a dodržení "správného" postupu. Jsou to také emoce, fantazie, kreativita, improvizace a radost. 

Jaro 2024: 19. - 21. duben 

Léto 2024: 21 - 23. červen

Podzim 2024: 27. - 29. září

Zima 2024: 6. - 8. prosinec

začátek vždy v pátek v 18:00, konec v neděli po obědě

Lektor: Markéta Mikušíková

Cena: 3.500 Kč zahrnuje kurzovné, více než plnou penzi (od páteční večeře do nedělního oběda), tištěné recepty

Prostředí, kde se kurz koná, můžete vidět v pořadu ČT 1 "Co naše babičky uměly a my jsme zapomněli"

Ve spolupráci s nakladatelstvím Walden Press se nám podařilo vydat na začátku roku 2024 rostlinnou, lokální a sezónní kuchařku, která bude na kurzech k nahlédnutí i zakoupení. 

Když jsme s pořádáním kurzů (kosení) u nás začínali, měli jsme téměř jasnou představu "správného" stravovacího režimu :-) Dnes vidíme stravování více z nadhledu a o to víc si užíváme diskuzí u společného talíře během kurzů. Vždy se snažíme na všech našich kurzech připravit pokrmy tak, aby chutnaly i kurzantům, kteří se stravují konvenčně. Zároveň nechceme moc slevit z požadavků zohledňujících mimo jiné přirozenost, lokálnost, etiku, dostupnost, zdraví a samozřejmě chuť.

crownprinceKaždé roční období si říká o různé přípravy pokrmů. Dozrávají jiné druhy ovoce a zeleniny, v létě potřebujeme chladit, v zimě zahřívat. Proto jsou vypsány hned kurzy čtyři. Všechny mají jedno společné. Vyhneme se používání živočišných produktů a cukru. Budeme vařit i nevařit převážně ze surovin našeho klimatického pásma. Zapojíme do kurzů naši zahradu. Vybavíme vás tipy, jaké suroviny používat, kde je pořídit. Nebudeme vás do ničeho nutit :-) 

Kurz je pro úplné začátečníky, kteří zvažují nebo se již rozhodli pro změny v jídelníčku. Zároveň pro zkušenější, aby si obohatili repertoár osvědčených jídel. Je vhodný i pro ty, kdo by rádi pochopili a podpořili ostatní členy rodiny, kteří se již na cestu alternativ ve stravování vypravili.

S sebou: zástěru, oblíbený nůž (pro ty, kteří se chtějí prakticky zapojit do vaření), krabičky na vzorky, pohodlné oblečení do kuchyně, na procházku i na zahradu

Přihlásit se můžete emailem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jaro. 
Divoké zeleniny v kuchyni (pampelišky, kopřivy, medvědí česnek, bršlice, česnáček ...), pesta, saláty, "špenáty", pomazánky, jedlé květy, jarní pickles, kváskový chléb, divoké polévky, jogurt, kombucha, seitan (obilná bílkovina), nákypy ...

Léto. 
Zálivky na saláty, letní pickles, jednoduché kimchi, seitan, jogurt, pomazánky, dobroty k ohni, studené polévky, veganský parmazán, pesto, jedlé květy, ochutnávka a návod na zavařování bez cukru, kombucha, napařovaný kváskový chléb, zmrzlina ...

Podzim.
Zimní pickles, konzervování sezónního ovoce (bez cukru), dýňové recepty, kváskový chléb, seitan, jogurt, kombucha, pomazánky, jablečný ocet, švestkové dobroty, pirohy, karbanátky, houbové recepty ...

Zima. 
Malé Vánoce (jde to i bez kapra), "cukr"oví pečené i nepečené, tipy na přírodní vánoční dekorace, sváteční lahůdky (kváskový chléb, "tlačenka", pomazánky, dipy, chipsy, záviny) ...