Toto jsou ukázky jídel při našem současném pojetí přirozené stravy.
- Píchavka
- Dřínové "olivy"
- Smažené bedly
- Oběd se dá uvařit i když je lednička úplně prázdná :-) Jáhly s cibulkou, mrkev, tempura z pampeliškových květů, zimní pickles, ...
- Jarní oběd s divokou posypkou (bršlice, pampeliška, medvědí česnek, divoká pažitka, řebříček)
- Dýňové sabji, kadeřávek, vodní pickles.
- Pickles z daikonu s umeoctem.
- Lívance z kvásku, mouky z pohanky a dvourznky. Domácí tahini, slad, zavařeniny (jablka, broskve, meruňky).
- Penne s brokolicí, sušenými rajčaty, pórkem a tofu; pečená dýně, kysané zelí, dřínové "olivy", polníček, medvědí česnek.
- Bulgur, "boršč", kvašená okurka, polníček.
- Usušená rozmixovaná jablka. Lze je nastříhat na libovolné tvary ladící oku.
- Natto s mrkví, kvašené ředkvičky, zbytek ovesné kaše :-), ačokča, měsíček, brutnák
- Kopřivové pesto. Rozmixujte namočená slunečnicová semínka, olivový olej, spařené a pak nasekané kopřivy, česnek, citrón, sůl. Hodí se nejen na těstoviny, ale i na chléb jako pomazánka.
- Fermentovaná cibule. Chutná úplně jako nakládané malé cibulky.
- Napařování kváskového chleba. Pod pokličkou asi 1,5 hod. Chlebík pak není tak vysušený a tolik nevysušuje jako pečený :-) Tuto úpravu volíme na jaře a přes léto.
- Smažené květy pampelišek, listy pampelišek a řebříčku, perlivý ječmen, salát s nasekanými listy šťovíku posypaný divokou pažitkou, kvašená cibule, ozdobené květy sedmikrásek.
- Únorový oběd. Špíz (polenta, seitan, cibule, hokkaido), čerstvý polníček, divoká pažitka a ptačinec žabinec.
- Živá náhrada chipsů :-) Předem namočená semínka částečně rozmixujete (nebo vše proženete "odšťavovačem") s nastrouhanou zeleninou, kořením, ochutíte shoyu a sušíte při teplotě do 41 C.
- Živá náhrada chipsů :-) Barvy se liší podle ingrediencí. Zde řepa, celer, mrkev, petržel, křen, česnek, cibule, olivy, tymián, majoránka, semínka slunečnice, lnu, sezamu a konopí.
- Vánoční cukroví. Jde to i bez cukru, vajec a bílé mouky :-)
- Vánoční cukroví.
- Pečená dýně, hummus z cizrny, pickles, kváskový chléb.
- Letní dort.
- Příprava na makový nákyp.
- Švestková povidla připravovaná v troubě. Nemusíte trávit hodiny nad hrncem.
- Zkoušíme přípravu sečuánského zelí pao cai.
- Prášek ze sušených bedel je výborný do polévky.
- Nevíte v létě, co s cuketama? Vyzkoušejte je á la matjesy.
- Kvasíme. Okurky, kimchi, červené a bílé zelí.
- Tortillas z kukuřice malované hory.
- "Letní závitky" se seitanem, zelenina, pickles.
- Jáhly, cizrna s mrkví, zelenina, pickles a divoké byliny.
- 10. narozeninový dort.
- Topinambury se nejlépe čistí rýžovým kartáčkem. Jde to lépe, když se před použitím namočí do vody.
- Topinamburáky.
- Topinamburáky.
- Topinambury s celerovou slaninkou.
- Letní oběd.
- Narozeninový dort
- Tři varianty pizzy
- Pizza z kváskového těsta bez rajčat i sýru
- Domácí jablečný ocet
- Podzimní a zimní ingredience z kterých se dá vždy připravit nějaká dobrota
- Sušená povidla (lze takto sušit i tenkou vrstvu ovocného pyré). Po usušení se dá srolovat a nakrájet na kolečka.
- Zapečené dýně. Připravovala Verča.
- Říjnový salát (listy a květy lichořeřišnice, měsíček, divoká rajčata, brutnák, salát dubáček, ačokča)
- Podzimní dezert ze špaldovo mrkvového těsta
- Pečená plněná dýně hokkaido
- Kuskusový dezert s karobem ozdobený květem pupalky. Připravovala Verča.
- Vodní pickles z daikonu
- Patison po více než třičtvrtě roce skladování (po upečení vydlabeme a používáme na pomazánku)
- Sezónní ovoce zalité agarem
- Chlebový kvásek
- Letní oběd (rýže, cizrna, celerová omáčka, žampióny, kvašená i čerstvá zelenina, ozdobené květem měsíčku)
- Šimonův narozeninový dort
- Sushi (mrkev, okurka, umeboshi)
- Jáhlový dezert
- Zelenina k zapečení (olej, mangold, dýně buttercup, mandle, ořechy)
- Vánoční perníčky
- Vločkové koláčky plněné domácí zavařeninou z hrušek a bezinek
- Oběd na konci léta (jáhly, topinambury, čočka, zelí, kvašená zelenina, ředkvičky; ozdobené cibulkou, listem čínské hořčice a květem lichořeřišnice)
- Vařené kukuřičné klasy
- Jablka, kokos, bezinky, slunečnicová semínka …
- Upečená jablka, kokos, bezinky, slunečnicová semínka … Dochuceno soyadou.
- Letní oběd se sezónní zeleninou (kedlubna, cuketa, řepa, cibule), kostivalové listy obalené v těstíčku, ozdobené květy lichořeřišnice
- Sezónní bobuloviny
- Ranní letní kaše
- Oběd (jáhly; placky ze špaldové mouky, semínek a zeleniny; čočka, kopr, dušené stonky z kedlubnových listů, kedlubna a opražená slunečnicová semínka)
- Kváskový chléb
- Kváskový chléb
- Jáhlové knedlíky s hokkaidovou omáčkou, brusinkami , tofunézou, ozdobené květy lichořeřišnice a brutnáku
- Dýně (asi nejen Hokkaidó :-))
- Dýňová porážka :-)
- Domácí kečup (cuketa, patison, dýně, řepa, cibule, ocet a koření)
- Příprava chapati
- Chapati
- Chapati se „špenátem“ z listů mangoldu, kostivalu a bršlice
- Základ pro „špenát“
- Příprava „špenátu“
- Křížaly z jablek